Відкрите звернення АСГСУ щодо неправомірності дій співробітників патрульної служби Національної поліції України при спробі затримання судді.

22 лютого 2017 року Рада суддів України опублікувала публічне звернення до Національної поліції України, в якому висловила глибоке обурення діями співробітників патрульної поліції, які пов’язані з неправомірною спробою затримання судді Солом’янського районного суду міста Києва Вікторії Кицюк, та вимогу до керівництва Національної поліції України надати пояснення по факту таких неправомірних дій.

У зверненні зазначено, що спроба затримання судді відбулася 21 лютого 2017 року після закінчення робочого дня. Без пояснення причини патрульні поліцейські застосували до судді спеціальні засоби обмеження рухомості і із застосуванням фізичного впливу примусили сісти в автомобіль патрульної поліції. На вимогу судді пояснити причини такої поведінки патрульні не реагували і поводили себе досить грубо й агресивно. Після того, як на місце інциденту приїхала голова суду, поліцейські суддю відпустили, знову ж, без пояснення причин своїх дій.

Асоціація суддів господарських судів України також не може залишатися осторонь цього неприпустимого інциденту та повністю підтримує звернення Ради суддів України. Вважаємо, що останнім часом з боку органів державної влади усіх рівнів в бік суддів та судової влади здійснюється неабиякий тиск, що прямо суперечить нормам діючого законодавства. Цей випадок став ще одним цьому підтвердженням.

Асоціація суддів господарських судів України звертає увагу спільноти на те, що тільки місяць тому Вища рада правосуддя у публічному зверненні акцентувала увагу правоохоронних органів на необхідність дотримання конституційних гарантій незалежності і недоторканності судді, передбачених статтею 126 Конституції України, згідно з якою без згоди Вищої ради правосуддя суддю не може бути затримано або утримувано під вартою чи арештом до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримання судді під час або відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Водночас, при вчиненні представниками Національної поліції України спроби затримати суддю, не було дотримано жодної правової процедури, було протиправно та безпідставно без пояснення причин застосовано спеціальні засоби до особи, яка не вчиняла жодного опору, в порушення частини 3 статті 45 Закону України «Про національну поліцію».

Співробітники патрульної поліції поводились зухвало та агресивно, порушуючи конституційні гарантії та норми чинного законодавства, в т.ч. і профільного Закону України «Про Національну поліцію».

Сподіваємося, що керівництвом Національної поліції України будуть вжиті всі можливі заходи щодо об’єктивного висвітлення всіх обставин ситуації з метою уникнення інсинуації цього випадку.

Перевищення співробітниками патрульної поліції влади та службових повноважень має ознаки кримінальних правопорушень та полягає у порушенні законодавчо встановленого порядку затримання судді, безпідставного та незаконного застосування спеціальних засобів та вчинення фізичного впливу, що спричинив нанесення умисних тілесних ушкоджень судді.

Вважаємо, що подібні випадки направлені на зумисну дискредитацію представників суддівської спільноти не лише столиці, а і всієї України в очах громадської спільноти та не можуть мати місце у сучасному суспільстві, де пріоритетом виступає право та закон.

Цей інцидент розцінюється Асоціацією суддів господарських судів України як грубе порушення суддівської незалежності та недоторканності, а також як пряме порушення Конституції України та профільного закону, що ставить під сумнів компетентність та кваліфікованість окремих кадрів у лавах Національної поліції, обов’язок якої, — неухильно дотримуватись закону та запобігати його порушенню з боку інших осіб.

Закликаємо юридичну спільноту підтримати звернення та вжити заходів щодо контролю за результатом службового розслідування та притягнення винних осіб до відповідальності.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ