Факти безпрецедентного тиску на суддів та судову систему набувають подальшого поширення

 

Неодноразові звернення суддів, органів суддівського самоврядування, Вищої ради правосуддя на жаль не призводять до будь-яких позитивних змін стосовно дотримання норм міжнародного та внутрішнього законодавства щодо незалежності суддів.

Звертаємо увагу стосовно ще одного здійсненого факту тиску – на суддю Київського апеляційного господарського суду, члена Громадської організації «Асоціація суддів господарських судів України» Оксану Тищенко в зв’язку з її професійною діяльністю.

Згідно із заявою судді Оксани Тищенко стосовно неї та члена її сім’ї вчиняються свідома дискредитація, психологічний та фізичний тиск.

У березні 2017 року суддя Оксана Тищенко у складі колегії суддів прийняла рішення у господарському спорі, яке «не влаштувало» певну групу людей.

Суддю почали ображати в соціальних мережах, одночасно закликаючи до фізичної розправи над нею та членами її сім’ї.

Від закликів згодом перейшли і до активних дій – за заявою самої Оксани Тищенко їй відкрито погрожували вбивством, переслідували суддю та її сина, вчинено спроби проникнення до будинку судді, пошкоджено майно, син судді потрапив під переслідування під час перебування в учбовому закладі.

12 квітня 2017 року група агресивно налаштованих осіб прийшла до Київського апеляційного господарського суду для «спілкування» із суддею Оксаною Тищенко відносно справи, яка розглянута судом у березні 2017 року. Зайшовши до зали судового засідання під час розгляду іншого господарського спору в присутності учасників процесу та відвідувачів суду суддю ображали, погрожували їй, закликаючи до помсти за «невлаштовуюче» рішення, за словами самої судді замахувались та штовхали, що зафіксовано відеокамерами.

Після закінчення роботи суддя під охороною змогла дістатись свого автомобіля, проте по дорозі додому, при виході з машини на суддю був вчинений фізичний тиск із спробою викрадення.

Нагадуємо, що незалежність суддів є базовим принципом існування судової влади та без належної реакції державних органів на такі дії, які вчинені стосовно судді Оксани Тищенко, ефективна судова реформа є неможливою.

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ